Top
m

O SVETLOSTI , Hans Sedlmayr – RASPRODATO!

  |    |    |  O SVETLOSTI , Hans Sedlmayr – RASPRODATO!

Priredio i preveo : Zoran Gavrić

teorija
2012-12-18

Izdavači: Prodajna galerija “Beograd” i
Fakultet Primenjenih umetnosti, Beograd

90 strana, meki povez, RASPRODATO!

 

Hans Zedlmajr (1896-1984) prvobitno je bio profesor na Katedri za srednjevekovnu i istoriju umetnosti srednjeg veka, a potom i ordinarius i upravnik Instituta za istoriju umetnosti. Predavao je i na Univerzitetu u Minhenu, a kao gostujući profesor Univerziteta u Salcburgu osnovao je Institut za istoriju umetnosti. U knjizi ,,O svetlosti,, Zedlmajr razmatra ovaj fenomen u okviru strukturne analize koja za predmet ima pre svega pojedinačno umetničko delo. Njegova istraživanja sistematike, istorije i ikonologije srednjevekovne umetnosti, kao i njegove analize i interprtetacije novije umetnosti spadaju u najznačajnija dela nauke o umetnosti.

 

(…)
Problemu svetlosti Zedlmajr se okretao u nekoliko navrata. U već spomenutoj raspravi o simbolizmu, na primer, on je suštinu crvenog doveo u neposrednu vezu sa svetlošću. Crveno je, kaže Zedlmajr, i dalje sledeći Konrad-Marcijusa, takođe ono skriveno očevidno. Svetlost je ono očevidno naprosto i kao takvo, u svojoj čistoti za ljudsko oko i ljudski duh ne može se shvatiti, ne može se zreti.Tama je ono skrivajuće. I u ovom shvatanju stoji svetlost iza neke tamne zavese, ali je aspekt razgovetno pomeren. Svetlost kao ,, izvorno, samosvojno gospodstvo, kao gospodstvo samoga razloga,, da tako kažemo, izvoljeva da se skriva do određenog stepena , da se pokazuje, doduše, u svoj svojoj moći, ali samo na skrivajućoj distanci.

(…)
Prema Zedlmajrovom mišljenju umetnička dela ne egzistuju ,odvojeno, (apsolutno) i samo za sebe. Kao proizvodi stvaralačke fantazije ona su nosioci smisla i dinamički elementi istorijskog događaja, a kao materijalni sastavni delovi ljudskog društva ona imaju funkcije koje daleko premašuju njihovu puko estetsku dimenziju.

iz predgovora knjige, priredio i preveo ZoranGavrić

PhD Zoran Gavrić, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti autor je, priređivač i prevodilac više knjiga iz istorije i teorije umetnosti, kao i tekstova više studijskih kataloga o umetnicima naše savremene umetnosti. Život i delo – Joseph Beuys, Studije o umetnosti XX veka Wernera Hofmana, O umetnosti i Idea Erwin Panofskog, Apstrakcija i uosećavanje Wilhelm Worringera, Aurora Jakob Bohemea i obimna studija Spisi tumacenja o delu Marcela Duchampa, sa Branislavom Belić, deo su naslova koje ovom prilikom izdvajamo.

Kategorija: