Top
m

Vesti u 2012. godini

  |  Vesti u 2012. godini

2012-11-25

U četvrtak 29. novembra u 19 časova otvara se izložba Dušana Mikonjića Enterijeri iz ateljea

2012-11-07

Izložba pod nazivom Simulacije predstavlja ranije započetu ideju umetnice o letenju i podražavanja leta. Milica Crnobrnja Vukadinović kroz slikarske medije – kolaž, crtež, intervencije na industrijskim materijalima, vez, transparentan i prosvetljen crtež, ali i štampom na platnu, fotografijom, rezanjem ogledala u formi aviona i apliciranjem finog crnog pliša na zid galerije, oponaša sliku letenja razrađujući ovaj motiv.

Istraživanje Milice Crnobrnje Vukadinović (1975) predstavlja simulaciju života modernog društva, čija se egzistencija odvija ne po suštini, već po oponašanju postojećih modela.

Milica Crnobrnja Vukadinović diplomirala je na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konservaciju u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dva puta je nagrađivana nagradom Ljubica Cuca Sokić za intimni mali format. Od 1999. godine aktivno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama i umetničkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

2012-09-27

U četvrtak 27. septembra u 19 časova otvara se izložba keramike i slika Maje Erdeljanin pod nazivom Inner Color Therapy.

2012-09-27

U četvrtak 27. septembra u 19 časova otvara se izložba keramike i slika Maje Erdeljanin pod nazivom Inner Color Therapy.

2012-09-04

Izložba skulptura-objekata Dušana B. Markovića, pod nazivom O kamuflaži otvara se u Prodajnoj galeriji Beograd u četvrtak 06. septembra u 19 časova .

2012-08-17

Na sednici Upravnog odbora Prodajne galerije Beograd, održanoj u petak 27. jula 2012. godine potvrđeni su rezultati konkursa za izlagačku delatnost tokom 2013. godine.

U 15 predviđenih termina tokom 2013. godine predstaviće se:

1. Milica Vojvodić

2. Katarina Alempijević

3. Milena Jeftić Ničeva Kostić

4. Olivera Parlić Karajanković

5. Đorđe Stanojević

6. Bosiljka Zirojević Lečić

7. Radovan S. Jandrić

8. Đorđe Aralica

9. Jarmila Vešović

10. Ljiljana Stojanović, Miljana Vuković i Nikola Vukosavljević – prema koncepciji Vesne Todorović

11. Tijana Kostić, Stefanija Ilić Mihajlović i Milica Lazarević

12. Autorska izložba – Gordana Kaljalović – Grafit, materija i energija spiritualne energije

13.Autorska izložba – Zdravko Vučinić – Akvarel u Srbiji od 1900. do 1960. godine

14. Autorska izložba – Sanja Todosijević – Iz kolekcije Macura

15. Jubilarna izložba – 50 godina Prodajne galerije Beograd

Termini izložbi naknadno će biti definisani.

2012-08-13

Otvaranje izložbe Svetlane Volic pod nazivom Prisustvo u četvrtak 16. avgusta u 19h

2012-07-24

Na izložbi u Prodajnoj galeriji Beograd Šejma Prodanović publici se predstavlja izložbom DIGEST koju čine radovi u tehnici animirane slike, digitalne i sito štampe. Izloženi printovi podsećaju na novinski list i aludiraju na nostalgiju za modernizmom XX veka. Upotrebom citata slavnih pojedinaca na njihovom maternjem jeziku i starih fotografija pronađenih u arhivama interneta Severne Amerike i Zapadne Evrope, Šejma Prodanović komentariše „lokalnu realnost, slobodu pojedinca i status umetnika“, kako sama umetnica navodi. Reč digest u anglosaksonskoj upotrebi označava skup sažetih ili metodično sumiranih informacija. U izdavačkom žargonu predstavlja poseban oblik magazina, a često je deo imena publikacija koje su bogate kratkim formama i reklamama, kao što je časopis Readers Digest.

Specifičnim kombinovanjem različitih grafičkih tehnika (sito i digitalne štampe) sa postupcima recikliranja i kolažiranja fotografskog i tekstualnog materijala širokog tematskog repertoara, Šejma Prodanović kreira složene hibridne kompozicije koje imaju karakter sublimnog odraza stvarnosti. Neočekivane, duhovite, a neretko i bizarne situacije ciklusa Digest nastale izmeštanjem gotovih mas medijskih proizvoda predstavljaju višeznačnu, transformisanu sliku stanja sveta i ne teže da postanu autentični i autonomni organizam umetničkog dela prema opštepoznatom modernističom shvatanju vrhunskog ideala umetnosti. Iz teksta kataloga: Sanja Todosijević, istoričar umetnosti

Šejma Prodanović (1981, Beograd) slobodni umetnik, živi i radi u Beogradu. Diplomirani slikar, trenutno na MA grafike na FLU u klasi Dragana Momirova. Dobitnica nagrade Onassis Fondacije. Predstavila je svoje radove na brojnim izložbama širom sveta. Skorašnje izložbe su Olympic Fine Arts 2012 u Londonu, XV Bijenale Mediterana BJCEM u Solunu, Rencontres Internationales u Parizu, XIII Bijenale grafike na Tajvanu i Treće Pekinško Bijenale u Kini. Umetnica svoje radove gradi od slika nađenih u starim štampanim materijalima. U formi grafike, kolaža i crteža, izražava ideju reciklaže sa osvrtom na potrošnju kulture mas medija. Kroz različite reference i izvore, bavi se fenomenima konzumerskog društva i globalizacije.

2012-07-06

U ponedeljak 9. jula u 19h otvaranje izložbe Anđele Mujčić