Top
m

Vesti u 2008. godini

  |  Vesti u 2008. godini

2008-12-21

U PRODAJNOJ GALERIJI ‘BEOGRAD’ u utorak 23. decembra 2008. u 13. casova otvara se

NOVOGODISNJA PRODAJNA IZLOZBA

23. decembar 2008 – 17. januar 2009.

i poseban segment Novogodisnje prodajne izlozbe

RADOVI NA PAPIRU I OBJEKTI

Izbor radova: Jelena Krivokapic i Sanja Todosijevic 23. decembar 2008 – 8. januar 2009.

2008-12-02

U četvrtak 4. decembra u 19 časova otvaranje izložbe Danijele Anđelković pod nazivom Po meri – pomeri

2008-11-12

U utorak 18. novembra 2008. u 19 časova promocija knjige

O SVETLOSTI , Hans Sedlmayr

Priredio i preveo : Zoran Gavrić

Izdavači: Prodajna galerija „Beograd“ i Fakultet Primenjenih umetnosti, Beograd

U razgovoru učestvuju : PhD Zoran Gavrić, redovni profesor Fakulteta primenjene umetnosti i Phd Lidija Merenik, vanredni profesor Filozofskog fakulteta. Moderator razgovora Dragica Vuković, urednik izdanja

PhD Zoran Gavrić, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti autor je, priređivač i prevodilac više knjiga iz istorije i teorije umetnosti, kao i tekstova više studijskih kataloga o umetnicima naše savremene umetnosti. Život i delo – Joseph Beuys, Studije o umetnosti XX veka Wernera Hofmana, O umetnosti i Idea Erwin Panofskog, Apstrakcija i uosećavanje Wilhelm Worringera, Aurora Jakob Bohemea i obimna studija Spisi tumacenja o delu Marcela Duchampa, sa Branislavom Belić, deo su naslova koje ovom prilikom izdvajamo.

Hans Zedlmajr (1896-1984) prvobitno je bio profesor na Katedri za srednjevekovnu i istoriju umetnosti srednjeg veka, a potom i ordinarius i upravnik Instituta za istoriju umetnosti. Predavao je i na Univerzitetu u Minhenu, a kao gostujući profesor Univerziteta u Salcburgu osnovao je Institut za istoriju umetnosti. U knjizi ,,O svetlosti,, Zedlmajr razmatra ovaj fenomen u okviru strukturne analize koja za predmet ima pre svega pojedinačno umetničko delo. Njegova istraživanja sistematike, istorije i ikonologije srednjevekovne umetnosti, kao i njegove analize i interprtetacije novije umetnosti spadaju u najznačajnija dela nauke o umetnosti.

(…) Problemu svetlosti Zedlmajr se okretao u nekoliko navrata. U već spomenutoj raspravi o simbolizmu, na primer, on je suštinu crvenog doveo u neposrednu vezu sa svetlošću. Crveno je, kaže Zedlmajr, i dalje sledeći Konrad-Marcijusa, takođe ono skriveno očevidno. Svetlost je ono očevidno naprosto i kao takvo, u svojoj čistoti za ljudsko oko i ljudski duh ne može se shvatiti, ne može se zreti.Tama je ono skrivajuće. I u ovom shvatanju stoji svetlost iza neke tamne zavese, ali je aspekt razgovetno pomeren. Svetlost kao ,, izvorno, samosvojno gospodstvo, kao gospodstvo samoga razloga,, da tako kažemo, izvoljeva da se skriva do određenog stepena , da se pokazuje, doduše, u svoj svojoj moći, ali samo na skrivajućoj distanci.

(…) Prema Zedlmajrovom mišljenju umetnička dela ne egzistuju ,odvojeno, (apsolutno) i samo za sebe. Kao proizvodi stvaralačke fantazije ona su nosioci smisla i dinamički elementi istorijskog događaja, a kao materijalni sastavni delovi ljudskog društva ona imaju funkcije koje daleko premašuju njihovu puko estetsku dimenziju.

iz predgovora knjige, priredio i preveo Zoran Gavrić

90 strana, meki povez, cena 750 din

2008-11-11

Otvaranje izložbe Kiril Kutlik Srpska crtačka i slikarska škola u četvrtak 13. novembra u 19 časova

2008-10-21

Otvaranje izložbe Neki vidovi apstraktnog slikarstva u Srbiji posle 2000. autora Vasilija B. Sujića u četvrtak 23. oktobra u 19h

2008-09-30

Prodajna galerija „Beograd“ organizuje promociju zbornika tekstova „Facinacije teorijom ili ka novoj teoriji vizuelnih umetnosti i kulture“. Promocija se održava u utorak, 30. septembra u 19 h u Prodajnoj galeriji „Beograd“, Kosančićev venac 19..

„Facinacije teorijom ili ka novoj teoriji vizuelnih umetnosti i kulture“ objedinjuje radove studentkinja master i doktorskih studija na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti u Beogradu. Sa aspekta novih teorija umetnosti i kulture, autorke objašnjavaju i interpretiraju umetničke i medijske forme koje se kreću od filma, preko performansa, do reklamnog TV spota. Autorke koriste složenu metodologiju škola koje su nastale posle strukturalizma, radi razumevanja pojmova autora, čitaoca, čitanja i institucije umetnosti u doba globalnog kapitalizma i novih tehnologija koje artefakte kulture čine nematerijalnim i teško uhvatljivim. .

Zbornik predstavlja koristan pregled savremenih teorijiskih dostignuća nauka o umetnosti i medijima. .

Kako navode recenzenti dr Nevena Daković i dr Miško Šuvaković, reč je o ozbiljnim naučnim istraživanjima u interdisciplinarnim poljima vizuelnih umetnosti, kulture i medija..

U razgovoru učestvuju autorke i recenzenti; moderator razgovora Dragica Vuković, urednik izdanja.

2008-09-29

U četvrtak 02. oktobra u 19h otvaranje izložbe Zorana Graovca pod nazivom Slike od papira

2008-09-09

Otvaranje izložbe Ego kocke Miljane Radojičić u četvrtak 11. septembra u 19h

2008-08-19

U četvrtak 21. avgusta u 19 časova otvaranje izložbe Beografika Bakropis