Top
Image Alt

Aktuelna izložba

  |  Aktuelna izložba

Goran Jureša

Trágala perro (Homo sacer)

16. mart – 3. april 2023.

 

U PRODAJNOJ GALERIJI ,BEOGRAD′

U četvrtak 16. marta u 19 časova otvara se izložba

Gorana Jureše

Trágala perro (Homo sacer)

16. mart – 3. april 2023.

Goran Jureša (1973. Beograd) diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj akademiji 2019. završio je doktorske studije. Od 1996. izlaže samostalno i učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi i sajmova umetnosti u Srbiji, Austriji, Italiji, Ukrajini, Rumuniji, Rusiji, Americi. Zaposlen je kao redovni profesor na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U fokusu radova iz slikarsko-crtačkog ciklusa Trágala perro (naziv izložbe potiče od istoimenog Gojinog Kapričosa) je ljudsko telo fragmentirano i stilizovano do granica apstraktnog izraza. Glavni protagonista ovih radova ,,moj čovek“ kako ga umetnik naziva, je ne samo njegov alter ego, već i saučesnik u egzistencijalnom stradanju – prognan, lišen slobode i moći, bez prava čak i na autodestrukciju.

(…)

Subjekat duboko intimnih, autobiografskih radova snažnog ekspresivnog vizuelnog izraza koje Goran Jureša predstavlja u okviru izložbe Trágala perro je dekonstruisano ili rekonstruisano telo. U Jurešinim crtežima iz 2019. i 2020. godine telo je fragmentirano i stilizovano do apstrakcije, dok je na kasnijim radovima prisutan povratak figuraciji – muškom telu koje je uglavnom izolovano, dok se na autoportretima nalazi u prisustvu zeca (simbola straha). Sva tela su providna, te posmatrač može istovremeno da vidi i njihovu spoljašnjost i unutrašnji sadržaj.
(…) Nužnost vizuelnog iskaza unutrašnjih osećaja Jureša uobličava energičnim gestualnim potezima i analitičkim istraživanjem emocija ili razloga njihovog nedostatka. Beznadežne, grube forme sirove snage definisane najčešće osnovnim bojama: crvenom, žutom, plavom, kao i crnom na beloj pozadini, dodatno naglašavaju jačinu i ekspresivnost izraza. Subjektivna osećanja ogorčenog umetnika koji posmatra današnje društvo rezultiraju duboko emotivnim umetničkim delima. Iako autobiografski, radovi uključuju i političke, socijalne i kulturne aspekte jer istražuju prirodu stradanja društva i kulture usred haosa beskonačne tranzicije…”

 

Ivona Fregl, istoričarka umetnosti (iz predgovora kataloga)

Ustanova kulture: Prodajna galerija BEOGRAD
Adresa: Kosančićev venac 19, Beograd, Srbija
Tel: + 381 11 30 33 923/ 011 3287 325
e-mail: office@galerijabeograd.org
www.galerijabeograd.org